zoekform

Zoek op trefwoord:

Zoek alfabetisch

Sub2

 

 

 

 OPLEIDINGEN in GEEL

 HOGER ONDERWIJS
> Economisch
> Informatica
> Sociaal
> Lerarenopleiding
> Elektromechanica
> Gids en reisleider

 SECUNDAIR ONDERWIJS
> Autotechniek
> Koken
> Bouw
> Lassen
> Computer-opleidingen
> Talen
> Schoonheidsverzorging ...
> Fietsenmaker
> Res. Elektrotechnisch ...
> Bierkenner
> Tuinbouw

 

 

 

 ANDERE VESTIGINGEN

 

 

 

 CONTACTGEGEVENS

CVO H.I.Kempen
Kleinhoefstraat 4
2440 Geel

t. 014 56 23 22
e. info@hik.be

Openingsuren:
ma-do: 9u-12u en 13.30u-21u
za: 8u - 13.00u

 

 


Elektromechanica

De opleiding bereidt de cursisten voor op een brede waaier van beroepen. De tewerkstelling is gespreid over alle domeinen: van sectoren met industriële activiteiten tot de tertiaire en non-profitsector. Ze bekleden hier de meest verscheidene functies. Deze functies situeren zich vooral in het middenkader.
De opleiding stelt zich tot doel een volwaardig diploma Hoger Onderwijs van het Korte Type af te leveren en cursisten met voorkennis bij te scholen in hun specialiteit of in een andere discipline zodat ze zich kunnen kwalificeren als hooggeschoolde technici.
Een degelijke basisopleiding moet de cursist in staat stellen om de evolutie op technologisch vlak te kunnen volgen. Deze basisopleiding bestaat uit een praktische opleiding, onderbouwd door een brede theoretische achtergrond, waarbij uitdrukkelijk geleerd wordt een verband te leggen tussen theorie en praktijk. De theorie staat ten dienste van de praktijk. De afgestudeerde vormt immers de schakel die de theorie met de praktijk verbindt in het technologisch proces.

Om zijn beroep uit te kunnen oefenen moet de afgestudeerde basiskennis, inzichten en vaardigheden verwerven over:

 • Mechanica, elektriciteit, elektronica;
 • Pneumatiek, hydrauliek, materiaalkunde en thermodynamica.

Tevens bestaat de mogelijkheid om aan kennisverruiming te doen in ondermeer het domein van de procesautomatisering.

Deze opleiding wordt zowel in dagopleiding als in avondopleiding aangeboden.

 1. Verantwoordelijke dagopleiding: Luc Moonen
 2. Verantwoordelijke avondopleiding: Sam Heylen


Nieuw: HBO 5 in dagopleiding

De HBO5 opleiding graduaat Elektromechanica wordt sinds september 2013 door het CVO HIK aangeboden zowel in dagopleiding als in avondopleiding. De dagopleiding (uniek in Vlaanderen) wordt georganiseerd in samenwerking met de hogeschool Thomas More en is vooral gericht op pas afgestudeerden vanuit het secundair onderwijs terwijl de doelgroep voor de avondopleiding vooral bestaat uit reeds werkende volwassenen.
Wie de HBO5-opleiding Elektromechanica met succes afrondt, ontvangt een diploma van gegradueerde ("Associatedegree") Elektromechanica. Wie niet de volledige opleiding volgt, kan (deel)certificaten behalen.
Als afgestudeerde kan je na een HBO5-opleiding verder je weg zoeken in het hoger onderwijs. Zo heb je de mogelijkheid om op de campus in Geel een verkort traject te starten om een diploma van professionele bachelor Elektromechanica te behalen. Dankzij de vrijstellingen die je verkrijgt voor de leerstof die je in het Hoger Beroepsonderwijs al gezien hebt, kan dit heel wat sneller gaan.


Interview met een afgestudeerde

Bert Peeters, afgestudeerde cursist graduaat elektromechanica

Ik werkte al enkele jaren als arbeider bij DAF maar wou op termijn toch graag een stapje hogerop zetten. Daarom besloot ik me in te schrijven voor de opleiding graduaat elektromechanica in het avondonderwijs.

Al snel kreeg ik de smaak van het studeren terug te pakken en maakte er vele nieuwe vrienden. Samen volgden we boeiende en afwisselende theorielessen, maar konden we ons ook uitleven in de goed uitgeruste labo’s. We leerden niet alleen pneumatische en hydraulische schakelingen opbouwen, maar ook elektrische installaties aansluiten, storingen zoeken en er werd veel aandacht besteed aan het programmeren via PLC.

De docenten toonden interesse in wie we zijn en wat we doen. Hierdoor werd er tijdens de lessen ook regelmatig een link gelegd met voorbeelden uit onze werkomgeving. Deze interactieve manier van lesgeven werkt motiverend en hierdoor pik je de leerstof sneller op.

De combinatie werken en studeren is niet altijd gemakkelijk, maar het loont zeker de moeite! Je krijgt immers nieuwe kansen en zo bepaal je je eigen toekomst.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om op het werk een stapje hogerop te zetten en begon ik aan een nieuwe uitdaging als kwaliteitscontroleur. Ondertussen ben ik afgestudeerd en bij DAF Trucks opgeklommen tot productie-ingenieur. Automatisatie is één van de sleutelwoorden in mijn nieuwe job en daarmee komt de kennis die ik gedurende de opleiding graduaat elektromechanica verworven heb uiteraard heel goed van pas. Het is een brede technische opleiding waarmee je alle richtingen uit kan. Toekomstgericht de beste keuze.


Doelstellingen

De opleiding stelt zich tot doel een hooggeschoolde technicus te vormen die in staat is:

 • Om op korte termijn ingezet te worden voor uitvoeringstaken, die een grote deskundigheid vergen en die hij zelfstandig of in teamverband moet kunnen uitvoeren.
 • Om het ontwerpen, het realiseren, het in dienst stellen, het bedienen en onderhouden van complexe installaties die van elektrische, elektromechanische, pneumatische, hydraulische of thermische aard kunnen zijn.
 • Om na voldoende ervaring, leiding op te nemen tot op het niveau van middenkader.
 • Om op verantwoorde wijze apparaten en gereedschappen te selecteren, rekening houdend met hun karakteristieken, kostprijs en veiligheid voor gebruikers en omgeving.
 • Om probleemoplossend te denken.
 • Om de nodige vorming en attitudes te bezitten om door zelfstudie en/of bijscholing zijn kennis continu bij te werken.
 • Om alle relevante informatie te verzamelen, te verwerken en ze, indien nodig, in een voor anderen geschikte vorm beschikbaar te stellen.

Tijdens de opleiding worden attitudes ontwikkeld zoals zin voor initiatief, flexibiliteit, autonoom en in teamverband werken, zin voor efficiëntie, doorzettingsvermogen, zin voor nauwkeurigheid, analytisch en logisch denken.


Diploma

Volwaardig diploma Hoger Onderwijs van het Korte Type.OnderwijstypeHoger Beroepsonderwijs
StudiegebiedIndustriele wetenschappen en technologie
MethodeModulair
AfdelingshoofdMoonen Luc
 

 

HBO5 Kempen

VOLG ONS

Facebook
Twitter

MODULES

Basis
Elektrotechniek
Mechanica
Optie procesautomati...

MEER INFO

Meer info:
Structuurschema
Leerplan
Informatiefolder - avond
Voorstelling avondopleiding
Lessenrooster 2014-2015 avondopleiding
Inschrijvingsformulier 2014-2015 avondopleiding
Procedure en aanvraagformulier vrijstellingen EM
Informatiefolder - dag
Voorstelling dagopleiding
Opleidingsprogramma dagopleiding
Lessenrooster 2014-2015 dagopleiding
Jaarplanning 2014-2015 dagopleiding
Inschrijvingsformulier 2014-2015 dag eerste jaar
Inschrijvingsformulier 2014-2015 dag tweede jaar
Persbericht

 

 

© 2008 CVO HIK - Alle rechten voorbehouden.

Site by Go4it media group